Ponad wszelką wątpliwość, w badaniach naukowych specjaliści wykazali, że istnieje ścisły związek pomiędzy zdolnościami umysłowymi człowieka, a prowadzoną przez niego dietą. Sprawdźmy zatem, jakie produkty spożywcze w naszym menu pozwolą wydatnie wspomagać pracę naszego mózgu.

Jak to działa?

Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w niektórych produktach spożywczych, mają wpływ na pamięć i koncentrację. Pokarmy określonego rodzaju są zdolne zainicjować mechanizmy wpływające na intelektualne funkcje mózgu. Dieta stymuluje produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników, które pełnią ważną funkcję w procesach zapisywania informacji w naszej pamięci. Bez tych impulsów, przesyłanych za pośrednictwem komórek nerwowych – neuronów, niemożliwe byłoby generowanie procesów myślenia, kojarzenia i przyswajania wiedzy.

Dieta dla mózgu

Mózg jest organem wysoce energochłonnym. Do prawidłowego działania wymaga dostarczania glukozy i tlenu. Warto podkreślić, że zużywa on od 20 do 25 proc. energii dostarczanej organizmowi. Źródłem glukozy są węglowodany. Co powinno znaleźć się w diecie korzystnie wpływającej na działanie mózgu? Wśród polecanych składników odżywczych, dobroczynnych dla mózgu, należy wymienić:

• Węglowodany złożone – ich źródłem są kasze, niełuskany ryż, razowe pieczywo, ziemniaki, fasola, soczewica.

• Witaminy z grupy B – zwłaszcza witamina B4 i niacyna – witamina B3, które odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy je w soi i pieczywie z pełnego przemiału, w suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, tuńczyku, wątróbce, mięsie indyczym, pełnych ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych.

• Lecytyna – witamina ta wpływa na powstanie neuroprzekaźników i poprawia pamięć. Występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy.

• Żelazo – to nośnik tlenu, dlatego ważny jest dla zdrowia mózgu. Pierwiastek ten znajdziemy w orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, rodzynkach, warzywach liściastych.

• Cynk – wpływa na inteligencję, jego źródłem są ostrygi i pestki dyni.

• Magnez – jest niezbędny do produkcji enzymów współpracujących z witaminami z grupy B. Jest trudno przyswajalny z pożywienia, dlatego zaleca się jego suplementację.

• Potas – poprawia dotlenienie mózgu, a jego źródłem są winogrona, banany, pomarańcze, morele, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory, ziemniaki czy awokado.

• Fosfor – zwiększa inteligencję i siły witalne. Znajdziemy go w rybach.

• Kwas linolowy (CLA) – obecny w tłuszczach rybnych i roślinnych, poprawia koncentrację i pamięć.

Dla prawidłowego działania mózgu do swojej diety trzeba wprowadzić ciemne pieczywo, wieloziarniste produkty, owoce i warzywa, ryby, tłuszcze roślinne i rybne – nienasycone, a także duże ilości wody mineralnej niegazowanej, która wspomaga przemiany biochemiczne w mózgu.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *